Ziekten
Helaas kunnen onze watervogels ook ziek worden. Veel van deze ziektes zijn te voorkomen door te zorgen voor een goede huisvesting en vooral goede hygiëne.
Als er teveel dieren in een te kleine ruimte worden gehouden komt er teveel mest op een plaats terecht, de beplanting legt het loodje, je dieren hebben te weinig gras en het water wordt te sterk vervuild.
Maar zelfs als we alles op de best mogelijke manier doen kan het nog gebeuren dat een dier ziek wordt.
Hoe weten we of een dier ziek is?
Door je dieren dagelijks te observeren gaan verschillen opvallen. Het dier kan bijvoorbeeld wat kleur of glans verliezen, wordt magerder, loopt of zwemt wat minder, komt niet meer bij de voerbak of vertoont rare bewegingen.
En dan? Dan komt het moeilijkste. Want wat mankeert eraan?

Er lijkt wat mis. En nu?
Hoe eerder we weten wat er aan de hand is, hoe meer kans we hebben dat het dier het overleeft. Ervaren fokkers kunnen soms zien wat het probleem is en zullen de nodige maatregelen treffen om het dier weer gezond te maken.
Een van de eerste stappen is om het dier in een aparte ruimte te plaatsen voor de behandeling. Het apart plaatsen van je dier doe je ook om eventuele verdere verspreiding van een ziekte naar je andere dieren te voorkomen.
Helaas zijn watervogels bij ernstige ziektes gauw dood, dus snel ingrijpen is gewenst. In een ideale wereld neem je contact op met een vogeldierenarts. Er is echter niet altijd zo’n dierenarts beschikbaar.
Minder ervaren fokkers & liefhebbers zullen aan ervaren fokkers moeten vragen of zij kunnen vaststellen wat er met het dier aan de hand is.. Zo niet, dan ben je echt aangewezen op een dierenarts. Het vinden van een dierenarts die ook watervogels behandeld kan soms een uitdaging zijn.
Niet alle klachten wijzen op een ziekte .
Er komen ook andere mankementen voor zoals pootverstuikingen, gebrek aan bepaalde stoffen, infectie door een beschadiging, bloedingen, ongedierte zoals luizen of ratten, vechtpartijen met andere watervogels…
Zoals al eerder gezegd is het heel moeilijk om de juiste diagnose te stellen en onderzoek bij een dierenarts, als je die al vind, neemt al gauw zoveel tijd in beslag dat het dier in de meeste gevallen toch het loodje heeft gelegd. Hoe moeilijk het ook is, in sommige gevallen is het verstandig om het dier dood te maken, zodat de dierenarts hem inwendig kan onderzoeken en de diagnose vast kan stellen. Op deze manier kan je soms voorkomen dat alle watervogels deze ziekte krijgen. Want veel ziektes zijn besmettelijk. Ook kan het soms een goed idee zijn om een dier wat aan een ziekte is gestorven in te sturen voor autopsie.
Wat zijn de meest voorkomende ziektes & ongemakken bij onze watervogels?
Ongemak: Gras onder de tong
Dit is uiteraard geen ziekte maar een ongemak wat veel voorkomt. Vooral bij zwanen. Je ziet dan onder de snavel opeens een dikke bult die steeds groter wordt. Er zit namelijk gras onder tong.
Het dier kan dit zelf niet verwijderen. De oorzaak is vaak dat het dier gemaaid gras heeft gegeten. Watervogels hebben hier last van, en het kan gaan schimmelen.
Men moet zo snel mogelijk deze prop wegdrukken door middel van de vinger er onderaan tegenaan te drukken en de bek te openen en de prop weg te pakken.
Als de prop er enige tijd heeft gezeten is de huid onder de snavel nog wat opgerekt en de kans is groot dat na enige tijd er weer een prop in zit en dat u deze er weer uit moet halen, dit moet u net zo vaak herhalen tot het over is.
Ongemak: Legnood
Ontstaat als er een ei in de eileider komt welke niet is voorzien van een harde dop, maar een zacht vliesje. In plaats van dat het ei vooruit gedrukt wordt door de persbeweging, wordt het ei steeds ingedrukt en zal op dezelfde plaats blijven steken en er ontstaat een verstopping in de eileider.
Het komt het meest voor bij dieren die voor het eerst leggen en te vroeg beginnen met de fok.(koud weer)
Kalkgebrek en inteelt kunnen de oorzaak ook zijn van schaalloze eieren.
Ook komen er afwijkingen voor in de schaalstructuur of te grote eieren waardoor er een verstopping op kan treden en het dier zijn ei niet kwijt kan.
Een oplossing kan zijn om het dier tijdelijk in een verwarmde ruimte plaatsen of in een bad met lauw water laten zwemmen.
Meer ongemakken en ziekten: